Alppien Nebbiolo
Bettini, La Botte Ventitré
Valtellina Superiore
Riserva 2002
Alueen ykkösrypäle on Piemontesta tuttu Nebbiolo, joka ei viileämmillä alppien rinteillä onnistu läheskään joka vuosi kypsymään parhaimmilleen. Tästä syystä alueen viinit ovat usein hyvin hapokkaita ja kovia.
Appelaatio tunnetaan parhaiten sen omasta "Amaronesta", joka kulkee nimellä Sfursat. Tämä valmistetaan esikuvansa mukaan hieman kuivatuista rypäleistä ja maistamieni viinien perusteella ylitammitetaan oikein kunnolla. Todella hyviäkin Sfursateja löytyy mm. tämän päivän kuvausviinin tuottajalta Bettiniltä.
http://www.vinidivaltellina.it/Vini/165-Sfursat-Bettini.html
La Botte Ventitré Riserva tuo ensin mieleen enemmän Toscanan kuin Piemonten Nebbiolot.
Tuoksussa on paljon pähkinää ja raikkaan metsän aromeja. Tanniinit ovat mukavasti pyöristyneet ja hedelmäisyys on vielä hyvin tallella. Suuta reilusti kuivattavat hapot eivät välttämättä ole pehmeiden viinien ystävien mieleen.
Kuvausmatkalla löysin mukavan määrän kanttarelleja ja orakkaita, joista tehty risotto saa tehdä seuraa tälle varhaisteini-ikään ehtineelle viinille.
http://www.vinibettini.it/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti