keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Juuripäivä


Avasin natural wine pullon vahingossa juuripäivänä. Juuri ja juuri pystyin juomaan. Biodynaamiseen viinimaailmaan kuuluu myös oikeat viinin juontipäivät. Kalenteri rakentuu juuri-, kukka-, lehti, ja hedelmäpäivistä kuunasennosta riippuen.

Söimme Ranskassa Comten alueella luomuravintolassa, jonka pitäjä oli astetta syvemmällä biodynaamisessa maailmassa. Ruuan kanssa maistelemamme viinit olivat avattu edellisenä päivänä, koska tänään oli juuripäivä ja viinit eivät kuulemma ilmentäisi koko potentiaaliaan.
Ostin ravintolasta kaksi pulloa alueen klassikkoviinejä ja myyjä vannotti, että tarkistaisin biodynaamisesta kalenterista kukka- tai hedelmäpäivän ennen avaamista.
Kätevää pseudotieteilyä, koska käytännön todentaminen on mahdotonta. Jokainen saa itse miettiä teoriaa sille, kuinka viinin maku "sulkeutuu" noin joka kolmas päivä koska kuu on kauriissa, härässä tai neitsyessä.


Juran viinit ovat perinteisesti sherrymäisen hapetettuja, joten sulfiittien pois jättäminen ei ole alueen viinintekijöille ongelma. Täällä tehtiin alkuviinejä "before it was cool". Juran viinejä maistellessa kannattaakin olla hieman taustatietoa mitä suuhunsa on kaatamassa. Jos pidät sherrystä, pidät varmasti myös homekukan alla kypsyneestä Vin Jaunesta.

Les Coteaux du Val de Sornen viinit ovat parhaita alueelta maistamiani. Astetta raikkaampia ja puhtaita viinejä, jotka tynnyriaromien lisäksi antavat tilaa myös rypäleelle.
Parhaimmillaan nämä viinit ovat Comte-juuston ja ranskalaisten bistroklassikoiden seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti