maanantai 23. toukokuuta 2016

Pohjois-Piemonten parhaat
Ghemme ja Gattinara


Kun Barolon ja Barbarescon hinta alkaa karata käsistä niin suuntaa katseesi hieman pohjoisemmaksi. Piemonten viinialue ylettyy Alppien juurelle asti, josta löytyy kymmenen appelaatiota. Korkeimpaan DOCG-luokkaan niistä on kelpuutettu Ghemme ja Gattinara. Nebbiolo kasvaa täällä hieman viileämmässä ja karummassa maaperässä, mutta parhaimmillaan viinit kilpailevat rintarinnan Etelä-Piemonten serkkujensa kanssa.

Pyörähdin alueella lyhyellä kevätlomalla.


Gattinara ja Ghemme eivät maisemaltaan ole mitään Toscanaa, joten majapaikaksi valikoitui satumaisen kaunis järvi Lago d'Orta vain 20 minuutin ajomatkan päässä viinialueista.


Gattinara näyttää samalta kuin kaikki muutkin italialaiset pienet maalaiskaupungit. Sisältö vain on maistuvampi.


Matkan parhaan aterian söimme Gattinaran La Brioska ravintolassa, jonka yhteydessä toimii myös viinimyymälä. Pulloja availlaan laseittain tarjottavaksi lounasaikaankin sitä mukaan kun asiakas haluaa.


Viinitarhat ovat melko kaukana kylistä niitä ympäröivillä loivilla kukkuloilla. Silmämääräisesti alueella viljellään vielä melko perinteisesti ja tarhat saavat rehottaa vapaasti. Joitain uudempia tarhoja oli jo hoidettu hieman suuremmalla pieteetillä.



Ghemmestä löytyivät reissun parhaat viinit. Anthichi Vigneti Di Cantalupon ykkösviini Collis Breclemae on alueen muita viinejä huomattavasti elegantimpi ja moniulotteisempi. Huikea viini, joka 35€ hinnalla päihittää tuplasti kalliimmat Barolot. Paikalliset ovat saaneet Ghemmen maaperän Unescon maailmanperintölistalle (älkää kysykö miten).


Pieniä barrique-tynnyreitä käytetään alueella hyvin vähän. Viinit kypsytetään perinteisesti jättimäisissä tammitynnyreissä, jolloin maussakin mennään rypäle edellä.


Cantalupon uusin myynnissä oleva vuosikerta on 2006. Kellarissa odottelee siis kahdeksan vuosikertaa pulloja kypsymässä, mikä vaatii huikean kokoista kellaria.


Nuoret naistuottajat ovat alueella (ja yleensäkin) todella harvinaisuus. Katia Sebastianin uuden tyylinen todella laadukas viini on tiukan nahkainen ja voisi odotella kellarissa vielä toisetkin viisi vuotta.


Orta San Giulio on kylä johon haluaa palata vielä uudelleenkin.


Järvimaisemat iskevät aina suomalaiseen sydämeen. Paikalliset oluet eivät iskeneet aivan samalla tasolla kuin alueen huikeat viinit.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti