Kahvitasting
Bergen
Kaffebrenneri
Välillä on
mukavaa hakea pientä vaihtelua ja laajentaa makumaailmaansa uusilla mauilla ja
tuoksuilla. Mikropaahtimo Bergen Kaffebrenneri pitää joka torstaiaamu oman
laaduntarkkailumaistelun, joka on avoin myös kaikille innostuneille
lipittelijöille. Muutamissa gastrotapahtumissa olen maistanut näitä ajastimien
ja lämpömittarien kanssa uutettuja vaaleapaahtoisia kahveja, mutta toistaiseksi
ne eivät ole tehneet suurta vaikutusta paatuneeseen espresson ystävään. Nyt kuitenkin
lähdin avoimin mielin etsimään uusia aromeja.
Talon kahvinpaahtaja Kenneth Rasmussen on itseoppinut
kotipaahtaja. Hän aloitti työnsä kotikeittiössä vanhasta popkornikoneesta
modifioimallaan paahtimella. Tarkkuudesta, asenteesta ja loputtomasta
kiinnostuksesta makuihin voi päätellä, että työtä tehdään rakkaudesta lajiin. Viimeiset
viitisen vuotta Kenneth on saanut paahtaa papunsa tähän hommaan tehdyllä
oikealla paahtimella, mutta vanha popkornikone löytyy edelleen paahtimon
takanurkasta.
Ensin juuri
jauhetut kahvinporot haisteltiin kahdeksasta eri lasista ja koetimme löytää
miellyttäviä ja epämiellyttäviä aromeja. Vaaleista kahveista löytyi paljon
pistäviä karpalon ja puolukan kaltaisia aromeja, mutta myös hieman häiritseviä
kalaisia tuoksuja. Tummapaahtoiset kahvit taas tuoksuivat miellyttävän
sikarisille ja lantaisille.
Seuraavaksi
laseihin kaadettiin kuuma vesi päälle ja uuttuminen ajastettiin tarkasti.
Uuttamisen jälkeen porot kaavittiin kahvin pinnalta ja pääsimme maistelemaan.
Tai paremminkin ryystämään! Viininmaisteluissa olen tottunut kurlutteluun ja
purskutteluun, mutta nyt piti saada aikaan ääni jolla herättäisi naapurinkin.
Pyöreästä maistelulusikasta kahvi ryystettiin voimalla koko suun ja kielen
kattavasti, jotta maut saatiin parhaiten esiin.
Tuoksuttelussa suosikeikseni
nousseet tummat paahdot osoittautuivat maistelussa heikoimmiksi. Palaneet
aromit peittivät alleen kaiken muun, kun taas vaaleapaahtoisten marjaiset ja
hedelmäiset aromit nousivat pintaan. Tämän tyyppinen uuttaminen ei tietenkään
ole eduksi espressoksi tarkoitetuille paahtuneemmille kahveille, mutta nyt ymmärsin
kuinka paljon aromeja kovassa paahdossa menetetään.
Tämän maistelun
jälkeen uskallan ehkä vihdoin tilata kahvilassa single filtration tai AeroPress
–kahvin espresson sijaan. Pidänhän viineissäkin enemmän kevyistä ja
aromaattisista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti