lauantai 14. marraskuuta 2015

Sinisimpukat parhaalla liemellä
Klassikko uusiksi

Vuosien hiomisen jälkeen uskallan julkaista versioni todellisesta klassikosta. Söin sinisimpukoita kermaisessa pekonikastikkeessa ensimmäistä kertaa ostereistaan tunnetussa Arcachonin kaupungissa Ranskassa ja siitä lähtien se on kuulunut kiinteästi ruokalistallemme.


Annos kolmelle tai kahdelle nälkäiselle:
1 kg sinisimpukoita (koita löytää isoja)
75 g pekonia
1rkl oliiviöljyä
3 dl kuivaa valkoviiniä
1,5 dl kuohukermaa
2rkl ranskankermaa (tai smetana)
2 kevätsipulia (n. 50g)
1/2 fenkoli
2 kynttä valkosipulia
1 tl tuoreita timjamin lehtiä
mustapippuria (suolaa jos haluat)

Harjaa simpukat kylmässä vedessä puhtaiksi ja poista parrat. Varmista ettei simpukoiden sisään jää paljoa vettä ravistamalla ja valuttamalla tiskialtaassa.
Silppua sipuli, valkosipuli ja fenkoli. Riivi timjamin lehdet varsista.

Kaada öljy ja pieneksi pilkottu pekoni kylmään 5-7 litran kattilaan ja paista kuumalla liedellä kunnes pekoni alkaa hieman ruskistua. Heitä sekaan fenkoli ja sipulit ja kuullota kunnolla (mutta älä ruskista).
Nosta simpukat timjamin kanssa kattilaan ja kääntele hyvin. Kun simpukat alkavat avautua kaada joukkoon valkoviini ja sulje kansi. Keitä 3-5 min ja heiluttele kattilaa välillä varovasti. Kaikkien simpukoiden ei tarvitse olla liemessä vaan ne saavat kypsyä höyryssä. Sekoita ranskankerma kerman sekaan ja kaada tasaisesti kattilaan. Anna kiehahtaa kunnolla ja ravistele kattilaa kannen kanssa pari kertaa.
Rouhaise hieman mustapippuria päälle ja tarjoile hyvän vaalean leivän tai perinteisesti maalaisranskalaisten kanssa.


Valkkarin valinta tälle aterialle on helppoa. Kaikki raikas tuntuu toimivan, eikä varsinaisia huonoja yhdistelmiä ole vastaan tullut. Pitkään kypsyneet ja vahvan tammiset viinit jättäisin kuitenkin toiseen iltaan.

Tällä kertaa hyllystä tarttui Etelä-Rhonen Luberonista tuleva Amedee Chemin Des Loups kylmän sateiselta 2013 vuodelta. Rapsakkaan kukkainen ja hunajainen tuoksu jatkuu kielellä voimakkaan mineraalisena ja hieman paahteisena. Maltilliset tynnyriaromit tasapainottavat kivien nuolemista muistuttavaa rikkisyyttä.
Kelpo viini 10€ tietämillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti