torstai 3. marraskuuta 2016

Borssikeitto
Alkutalven parhautta


Talven kynnyksellä on jälleen aika kaivaa esiin kaikki parhaat keittoreseptit.
Borssikeitto on yksi niistä ruuista joita koulukeittiön traumatisoimat välttelevät tillilihan ohella. Oikein tehtynä tämä soppa kiilaa kuitenkin heittämällä suosikkikeittojeni kärkikolmikkoon.


Padallinen borssia:

4 keskikokoista punajuurta
2 keskikokoista keltasipulia
200 g kaalia
2 valkosipulinkynttä
200 g savupossua tai pekonia
2 l laimeaa kasvislientä (fondista, jauheesta, kuutiosta...)
4 cl valkoviinietikkaa
3 rkl tomaattipyrettä
1 tl kuivattua timjamia (tai 1-2 tuoretta oksaa)
1 tl mustapippureita kokonaisena
5 maustepippuria
3 laakerinlehteä
Voita, suolaa, smetanaa

Pilko vihannekset ja possu pieniksi suikaleiksi. Laita lihat kylmälle pannulle ja paista kunnes rasva on irronnut ja liha on rapeaa. Siirrä lihat pataan, mutta jätä rasva pannulle. Kuullota punajuurisuikaleet possun rasvassa (älä paista) ja siirrä pataan. Kuullota kaali erikseen ja sipulin ja valkosipulin voit kuullottaa yhtäaikaa voissa. Kippaa kaikki pataan.
Lisää pataan tomaattipyre, timjami, laakerinlehdet ja pippurit. Pyörittele hetki kuumalla levyllä ja sihauta etikka joukkoon. Lisää kasvisliemi.
Keittele kannen alla miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia.
Lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile smetanan ja ruisleivän kanssa.


Borssikeiton kanssa ei yleensä tule mieleen avata viiniä. Perus pilsner kunnon kulauksina istuu venäläiselle ruualle parhaiten. Jos kylässä on oluesta pitämättömiä, niin hyvä Bordeaux valkkari toimii mainiosti. Esimerkiksi Château Tour de Calens 2014.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti