keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Oluet jyräävät viinilistat
Helposti, parempaa ja halvemmalla


Viini-ihmisenä on vaikea myöntää, mutta viimeisen vuoden aikana olen ravintolassa syödessäni varmasti useammin tilannut olutta kuin viiniä.
Syynä ei ole kyllästyminen viineihin vaan olutvalikoiman parantuminen. Fine dining paikkoja lukuunottamatta ravintoloiden juomalistoille ovat parin vuoden aikana jyränneet pienpanimo-oluet, jotka ovat lähes poikkeuksetta mielenkiintoisempia ja parempilaatuisia kuin ravintolassa laseittain myytävät viinit.


Tavallinen ravintolapenkinkuluttaja ei yleensä ymmärrä lyhyeltä viinilistalta muuta kuin tuottajamaan ja rypäleen (jota ei aina edes mainita). Sen sijaan olutlistalta mieleinen oluttyyppi löytyy melko vaivattomasti. Ja jos olut ei ollutkaan aivan nappivalinta niin aina voi tilata toisen. 

Olut ja lasillinen viiniä ovat ravintoloissa melko saman hintaisia. Yleistäen voi sanoa, että samalla rahalla saat keskinkertaista viiniä tai loistavaa olutta. Makuelämyksiä metsästävälle kulinaristille valinta on ainakin helppo. Tilaako kohta kukaan muu kuin oluesta pitämätön henkilö viiniä?
Ravintoloiden tulisi panostaa laseittain myytävien viinien laatuun huomattavasti nykyistä enemmän ja tuoda valikoima esiin selkeämmin. Viinien maistattamisesta ennen tilaamista voisi tehdä yleisen käytännön, jota ei tarvitse erikseen pyydellä. Olutpuolelta tuttu maistelulautanen pienillä tastingannoksilla olisi tervetullut käytäntö myös viinimaailmaan. Ainakin suomalaiset kokevat monesti viinin maistelun tarjoilijan vieressä kiusalliseksi. Olisi mukava maistella ja valita viini rauhassa ruokaa odotellessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti