torstai 11. kesäkuuta 2015

Sveitsin Graubündenin uudet viinit
Vinotiv vuosikertatasting 2015


Viime viikonloppuna kahdentoista Graubündeniläisen viinintuottajan yhteisö Vinotiv järjesti vuotuisen vuosikertatastingin. Järjestäjävuorossa oli tänä vuonna Weingut Eichholz, Jeninsin kylästä.



28 Pinot Noiria vuosilta 2010-2014 oli melkoinen saavutus kolmen tunnin tastingissä.


Hermann Wein oli odotetusti päivän parhaita tuottajia. Tilan omistaja ja viinintekijä Christian Hermann on maistattanut viinejään minulle monessa tapahtumassa, eikä talon Pinot Noireista tälläkään kertaa moitittavaa löytynyt. Pinot Noir reserva 2010 nousi päivän parhaaksi raikkaan puhtailla mustaherukkavetoisilla aromeilla ja täydellisellä tasapainolla. Neljä vuotta kypsyä saanut viini antaa toki hieman epäreilun vertailuasetelman muiden nuorempiin pullotteisiin.


Sprecher Von Bernegg tekee kahta eri Pinot Noiria tarhojen omilla nimillä. Vom Lindenwingert 2013 on lyhyemmän 8kk tynnyrikypsytyksen läpi käynyt persoonallinen ja ylikypsien rypäleiden tuoman mehuisuuden omaava viini. Parasta talo tarjoaa kuitenkin vom Pfaffen/Calander 2013 etiketin takaa. Tuhti ja herukanlehtinen tuoksu lupaa jo paljon, mutta maussa löytyy vielä enemmän. Loistavassa tasapainossa oleva viini tarjoaa Pinot Noirille tyypillistä hapankirsikkaa ja 14 kuukauden tammikypsytyksestä jääneitä maltillisen paahteisia aromeja.




Weingut Eichholz tarjosi hyvien punaisten lisäksi tyylikkään Sauvignon Blancin 2014 ja Crémantin 2013. Sauvignon Blanc tuoksui tyylikkäästi herukanlehdiltä ja Sancerremäiselle kissan pissalle. Hyvin tyylipuhdas SB, joka kestää vertailua ranskalaisten esikuviensa kanssa. Crémant on 50/50 Pinot Noir ja Chardonnay rypäleistä perinteisellä samppanjametodilla valmistettu raikas kesäskumppa. Rutikuivasta mausta erottaa greippiä, heinää ja tammikypsytyksen tuomaa paahteisuutta.


Weingut Fromm ei vakuuttanut kokonaisuudessaan, mutta yksi tosella hyvä Pinot Noir talosta löytyy. Spielmann 2013 on nuorista köynnöksistä valmistettu hyvin täyteläinen, kirsikkavetoinen ja kypsä viini, jossa on myös uuden tammen tuomaa vaniljaa ja kahvia. Varmasti parhaimmillaan joskus viiden vuoden päästä, jolloin kovimmat tanniinit ovat jo pyöristyneet.


Eichholzin viinehtimö oli tyylikäs myös tapahtumatilana.


Pihalla olleiden häkkien perusteella edellispäivän tilaisuudessakin oli väkeä riittänyt.


Tällaisen viinirepertuaarin maistelu vaatii myös laadukkaat tauot.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti