keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Etanarisotto
Ravintola Lyonin ohjeella


Reseptivihkoni välissä on hioutunut ja rypistynyt jo lähes kymmenen vuotta ruoka- ja viinimessuilta mukaan tarttunut Ravintola Lyonin herkullinen etanarisottoresepti. Punaisen riisin vuoksi keittoaika on huomattavasti perinteistä risottoa pidempi, mutta maku sitäkin parempi.
Sveitsin saksankielisellä "röstialueella" ei oikein ymmärretä etanoiden syönnin päälle, joten niitä on täytynyt hommata reissuilta tuliaisiksi.


Etanarisotto

3 kpl Tomaatteja kuutioina
200-250g Camarguen riisiä (tavallinen punainen riisi käy yhtä hyvin)
3 isoa salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
n. 2 dl valkoviiniä
n. 1 l kanalientä (kasvisliemi käy myös)
50 g parmesaania
2 dl kuohukermaa
2 tusinaa etanaa purkista
Valkopippuria, mustapippuria, suolaa

Kiehauta huuhdellut etanat timjamilla, valkosipulilla ja suolalla maustetussa vedessä.

Kuullota riisi silputun sipulien ja valkosipulien kanssa oliiviöljyssä.
Kaada viini pannuun ja anna imeytyä. Keitä hiljalleen noin 50-60 min kanalientä pikkuhiljaa lisäillen. Käytä kantta tai neste loppuu kesken.
Kun riisit ovat al dente kypsiä (pehmeitä näistä riiseistä ei edes saa) lisää kerma, parmesaani, etanat ja tomaatit. Keittele hetki kokoajan sekoittaen ja lisää jauhetut pippurit ja suolaa tarvittaessa. koostumuksen tulisi olla hieman juokseva (lisää nestettä tarvittaessa).

Tarjoile raastetun parmesaanin ja hyvän vaalean leivän kanssa.


Punainen riisi saa värinsä sen pinnalla olevasta rihmasienestä. Sen oletetaan alentavan kolestrolia, mutta tieteellinen näyttö tästä taitaa puuttua.


Viiniksi sopii tämän hetken trendejä kiertävä, mutta aina niin hyvä Chablis.
Jean Bouchard Chablis 1er Cru 2012 tuoksu on todella kukkainen ja omenainen. Kevyesti tamminen ja raikkaan hedelmäinen maku on mineraalinen ja kukkainen. Siitä löytyy omenan lisäksi myös jasmiinia ja laventelimaista yrttisyyttä. Hapot ovat melko pehmeät, jotka pitävät viinin juuri ja juuri ryhdissä. Loisto-ostos noin parilla kympillä.
Alkon hyllystä löytyy vaihtoehtona Larochen loistava 1er Cru Chablis.

Punaisista risoton kanssa kannattaa kokeilla Beujolais Cru viinejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti