torstai 3. maaliskuuta 2016

Chianti Classico – Gran Selezione
Uuden laatuluokan maistiaiset


Melko tarkkaan kaksi vuotta sitten Toscanan Chianti Classico alueelle lisättiin uusi korkein laatuluokka Riservan yläpuolelle – Gran Selezione. Alkuperäinen ajatus oli ilmeisesti tuoda paremmin esiin terroiria ja selkeyttää venynyttä Riservan määritelmää.
GS-viinejä tulee kypsyttää vähintään 30 kk Riservan 24 kk sijaan. Tämän ei kuitenkaan tarvitse tapahtua tammitynnyrissä. Minimi vahvuutta nostettiin puoli prosenttiyksikköä Riservasta 13%:iin.
GS ei salli rypäleiden ostamista vaan kaikki tulee olla omilta tarhoilta. Sen ei tarvitse olla single vineyard-viini, mutta ajatuksena on kuitenkin parhaiden palstojen hyödyntäminen. Tämä onkin ainoa isompi ero Riservaan puolen vuoden lisäkypsyttelyn lisäksi.

Ja jotta viinibyrokratia ei pääsisi liian yksinkertaiseksi, ei GS-viinejä kuitenkaan saa pullottaa kuka tahansa. 2014 Chianti Classicon tuottajat saivat tarjota teknisen raadin testeihin ehdokaspullonsa. Näistä puolet pääsivät jatkoon viinintekijöistä koostuvan paneelin sokkotastingiin, jossa pudotettiin pois vielä 30% pulloista. Lopputuloksena 35 tuottajaa sai pullottaa viiniään nimikkeellä Gran Selezione.

Näitä pääsin maistelemaan Chianti Classico appelaation 300-vuotisjuhlan kunniaksi järjestetyssä Gran Selezione-tastingissä Zürichissä.



Tällä hetkellä Gran Selezione laatuluokiteltuja viinejä on noin 90, joista oli maisteltavana 41. Tarjolla oli myös Riserva lähes joka tuottajalta, mutta ajan puutteen vuoksi keskityin harvinaiseen mahdollisuuteen vertailla näin montaa GS-viiniä.


Puitteet olivat kolkot, mutta viinit sitäkin parempia. Tosin laadullinen hajonta oli todella suurta, teknisesti viallisista todellisiin huippuihin. Tässä illan viisi parasta:


La Castellina Gran Selezione Squarcialupi 2011
Tyypillinen Chiantin nahkainen ja hieman herukkainen tuoksu on hyvin voimakas, mutta aavistuksen alkoholinen. Suun täyttää täydellisessä balanssissa oleva pehmeä ja hienon tamminen viini, josta löytyy herukkaa, metsäisyyttä ja puolukkaa. Jättää tilaa ruualle.
Juuri tämä maku on mielessä kun tekee mieli hyvää Chiantia.
Loisto-ostos noin 25 eurolla.


Castello di Gabbiano Gran Selezione Bellazza 2012
Uuden tammen tuoksun alta paljastuu herukanlehtiä ja yrttisyyttä. Herukanlehdet myös maistuvat hapokkaassa alkupuraisussa, joka tuo viiniin mukavaa raikkautta. Pitkästä jälkimausta voi löytää tammen paahteisuuden lisäksilyijykynää. Moniulotteinen ja tasapainoinen viini.


Casaloste Gran Selezione Don Vincenzo 2009
Ensimmäinen imaisu sieraimiin ja olin myyty. Tammivetoisen tuoksun takaa löytyy kokonainen arsenaali tuoksuja – puolukkaa, herukkaa, metsää, lakritsia...
Viini saa pientä etua myös pari vuotta muita tuottajia vanhemmasta vuosikerrasta. Paahteisesta kokonaisuudesta nousee tummia marjoja ja kirsikkaisuutta. Makuuni viini on aavistuksen liian tamminen, mutta muuten viinin iso maku on hyvin balanssissa.


Casa Sola Gran Selezione 2011
Hedelmäinen tuoksu on täynnä herukanlehtiä, vadelmaa ja kevättä. Tämä saa suupielet nousemaan. Hedelmä edellä tehty elegantti viini jossa pehmeähköt tanniinit ja jälkimaussa kypsää rusinaisuutta. Tynnyriaromeita juuri sopivasti tuomaan lisäulottuvuutta.


Barone Ricasoli Gran Selezione Castello di Brolio 2012
Jättituottajan GS tarjoaa todella mustaherukkaisen ja ison viinin. Perinteitä kunnioittava Chianti joka on tehty niin kuin se pitää. Täydellisessä balanssissa olevassa maussa on puolukkaisuutta ja hienot tammen sävyt.
Alle 30€ hinnalla tämä on huippuostos.


Kokonaisuutena uudesta laatuluokasta jäi suuhun hyvä maku, mutta tuoko se jotain lisää Riservan päälle? Ainakin se helpottaa hyvän Chiantin etsijää viinikaupassa. Vaikka joukossa oli muutamia floppeja, mahdollisuus saada hyvä pullo on huomattavasti suurempi kuin tuntematonta Riservaa ostaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti