sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Natural wine hype
viinimaailman kuriositeetit


Avasin juuri parhaan maistamani natural winen, eli alkuviinin. Jos olisin avannut saman pullon normaalina valkoviininä, se olisi todennäköisesti kaatunut lavuaariin.
Alkuviini-innostuksessa on havaittavissa samaa kuin aikanaan luomuviinien kohdalla. Laadusta ollaan valmiita tinkimään, kunhan viini on mielenkiintoista ja "luonnollista". Nykyään luomuviinin ostaja voi jo odottaa saavansa täysin virheettömiä ja hinta-laatusuhteeltaan kilpailukykyisiä viinejä. Alkuviinin ostaja ei.


Martin ja Anna Arndorfer tuottavat Itävallan Kamptalissa erittäin laadukkaita valkoviinejä. Erään asiakkaan toiveesta heidän maahantuojansa Tanskassa kysyi mahdollisuutta tuottaa alkuviiniä. Grüener veltliner ja Müller-Thurgaun rypäleiden lisäksi kokeiluun päätyi paikallinen Neuburger. Per se viiniä tuotettiin 2012 ainoastaan 600 pulloa ja suurin osa myytiin tanskalaiselle asiakkaalle – neljä kertaa maailman parhaaksi valittuun ravintola Nomaan.


Per se Neuburger 2013 on 12 päivää kuorikontaktissa uutettu suodattamaton orange wine, joka on käytetty luonnollisilla hiivoilla, eikä siihen ole lisätty eikä siitä ole poistettu mitään.

Väri on samea ja punertavan oranssi. Hyökkäävän hapokkaan omenaisesta ja hiivaisesta mausta löytyy hento salmiakkinen sävy, joka jatkuu myös maussa. Vain aavistuksen hapettunut viini on siiderimäinen, ja sokkona voisikin luulla juovansa tuhtia maalaissiideriä. Mielenkiintoinen ja persoonallinen viini josta on vaikea päättää mitä sanoisi. Kuriositeettina mielenkiintoinen, mutta viininä heikko.

Viini toimi pienen makeutensa ja hapokkuutensa ansiosta varsin hyvin mausteisen kiinalaisen ruuan kanssa. Paahdetut viiriäiset Viisimausteella.

30€ on kova hinta viinistä, joka kaikilla perinteisillä viinistandardeilla on viallinen. Persoonallinen ja varmasti pöydässä keskustelua herättävä pullo on tosin aina hyvä ostos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti