keskiviikko 27. elokuuta 2014

Mémoire & Friends 2014

Suurin Sveitsiläisten viinien tasting tarjosi taas helmiä ja omituisuuksia.
54 jäsentä ja noin 100 ystävää tarjosi noin 1200 viiniä ympäri Sveitsiä ja muutamia myös rajojen ulkopuolelta. Koska sveitsiläisten itseriittoisuus on ylitsevuotavaista, niin neljän pääviinintuotantoalueen lisäksi on myös "Fünfte Schweitz", eli kaikki sveitsiläisten ulkomailla valmistamat viinit (koska pyhä sveitsiläinen käsi on niihin koskenut).

Mémoire des vins suisses on perustettu nostamaan paikallisten viinien laatua ja arvostusta ja joka vuosi on tarjolla myös hyvä kattaus jäsenten 10 vuotta vanhoja vuosikertoja.

Tänäkin vuonna tuli todistettua että useilla paikallisilla Pinot Noireilla on todella hyvä kypsytyspotentiaali. Kun taas valkkareista lähinnä vain Chardonnaylla ja makeilla viineillä.



Messukatalogista löytyi loistavasti myös hinnat ja rypäleet, joka helpotti tiskisurffausta huomattavasti.

Aamupäivällä oli vielä väljää ja esittelijät jaksoivat vielä puhuakin.

Parhaita löytöjä oli Histoire d´Enferin biodynaaminen "Enfer du Calcaire" Wallisista.
Yrttinen ja hyvällä tavalla lääkemäinen tuoksu vei todella monikerroksiseen makuun.
Meditointiviini joka kaipaa seurakseen vain juojat.
http://www.histoiredenfer.ch/les-vins/lenfer-du-calcaire/

Monet tuottajat Sveitsissä tekevät myös omaa "portviiniä".
Tosin tämä oli ensimmäinen todella mainitsemisen arvoinen.
Pelkästä Pinot Noirista valmistettu Pirouge veti oikeasti vertoja Portugalin LBV-porteille.

Vähän yli 20€ tästä pullosta on todella kohtuullinen hinta
Tuottajan sukunimikin on varsin hieno :-)
http://www.gregor-kuonen.ch/



Marie-Thérése Chappazin jalohomeinen "Grain Noble" kuuluu sveitsin ikoniviineihin.
Hyvissä ajoin paikalla olleena ehdin maistaa tätä helmeä, jota avattiin vain yksi pullo.
Viini oli kymmenvuotiaana aivan huikeassa vedossa ja hyvin Sauternaismäinen, tosin hieman matalahappoisempi.
Paikallisesta Petit Arvine rypäleestä löytyy potentiaalia moneen.
http://www.chappaz.ch/

Pääsin myös maistamaan Jeninsin Wingertfesteiltä bongaamaani Gian-Battistan 2004 vuosikertaa.
Tämä viini todella kannattaa piilottaa viinikaappiin 10:ksi vuodeksi. maku oli edelleen hedelmäinen ja pahimmat tanniinit olivat jo taittuneet. Helmi!

En todellakaan tiennyt että Toscanan suosikkituottajiini kuuluva La Brancaia on Sveitsiläisessä omistuksessa.
Aina kun on mahdollista juoda Ilatraiaa – lasi ojoon!
http://www.brancaia.com/en/wines/ilatraia/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti