tiistai 10. maaliskuuta 2015

Blinit kaipaavat hapokasta viiniä
Paras bliniresepti

Vielä ei ole liian myöhäistä nauttia blineistä. Olen tehnyt nämä letut samalla reseptillä jo todella kauan, enkä muista enää mistä sen alunperin löysin. Muistan vain etsineeni mahdollisimman perinteistä reseptiä. Jotain muutoksia alkuperäiseen olen varmasti tehnyt ja ainakin tattari- ja vehnäjauhojen suhdetta olen muuttanut enemmän vehnäpainotteiseksi.


Ohje kolmelle (tai kahdelle nälkäiselle):

2 munaa
5 dl täysmaitoa
20g hiivaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 dl tattarijauhoja
1 rkl voisulaa
1 tl suolaa

1-2 dl kirkastettua voita paistamiseen

Lämmitä puolet maidosta reilusti käden lämpöiseksi ja lisää hiiva.
Sekoita joukkoon keltuaiset, jauhot, suola ja 1 rkl voisulaa.
Anna kohota vähintään kuusi tuntia.

Kiehauta loppu maito ja sekoita se taikinaan vatkaimella.
Vaahdota valkuaiset kovaksi ja kääntele taikinaan juuri ennen paistoa.

Paista paksuhkoja lettuja kirkasteussa voissa molemmin puolin.


Juomaksi valitsin todella hapokkaan australialaisen rieslingin. Blinien ja lisukkeiden rasvaisuus kaipaa viiniltä happoja ja oluelta bitteriä. Penfoldsin Koonunga Hill Autumn Riesling 2010 omaa voimakkaat hapot jopa rieslingiksi.
Autumn Riesling tuoksuu voimakkaasti ruusulle, sitruksille ja kissan pissalle (hyvällä tavalla). Viinissä on hiven makeutta, joka pyöristää voimakkaita happoja suuhun sopiviksi. Maussa päällimmäisenä on raikasta greippiä ja sitruunaa. Teräsastioissa käynyt ja lyhyen aikaa kypsynyt viini säilyttää paremmin hedelmäisyytensä ja raikkautensa kuin tynnyrikypsytetyt.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti