perjantai 8. huhtikuuta 2016

Karhunlaukkakeittoa ja maahumalavoita
Kevään yrtit


Villiyrttiaika alkaa kohta Suomessakin. Mukavaa kun keväälläkin on jotain keräiltävää. Kesällä ja syksyllä metsät pursuavat herkkuja, mutta kevät meinaa unohtua.
Viinitarhojen reunat ovat hyviä paikkoja juuri nyt kun kukaan ei ole vielä aloittanut ruiskutuksia. Tänään mukaan tarttui ihanan valkosipulisia karhunlaukanlehtiä ja minttuisen pihkaista maahumalaa.



Karhunlaukkakeitto

500 g juuriselleriä
1 keskikokoinen fenkoli
1 keltasipuli
tuhti kourallinen karhunlaukkaa
1 dl creme fraisea (ei välttämätön)
1,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
1 rkl valkoviinietikkaaa
suolaa, mustapippuria ja voita tai öljyä

Pilko juuriselleri, fenkoli ja sipuli kuutioiksi ja kuullota kattilassa voissa tai öljyssä. Sihauta valkoviinietikka kattilassa ja lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Anna kiehua hiljalleen noin 45 minuuttia.
Lisää silputut karhunlaukat ja aja sauvasekoittimella keitto soseeksi. Lisää halutessa creme fraise. Mausta pippurilla ja suolalla.


Irroita maahumalan lehdet ja kukat varsista. Silppua ja sekoita voin kanssa. Tarjoile keitto leivän ja yrttivoin kanssa.


Martin & Anna Arndorfer Die Leidenschaft Grüner Veltliner 2013 tulee samalta tuottajalta kuin edellisen postauksen natural wine "Per se". Nyt tosin ollaan takaisin perinteisessä viinityylissä.
Oliiviöljyn keltainen viini tuoksuu raikkaille omenan kuorille, hunajalle ja ananakselle. Hennon tammisen alkupotkun takaa tulvahtaa sitruksinen hapokkuus, lisää omenaa ja rypäleelle tyypillistä valkopippuria. Jälkimaussa on hauska yrttisen havuinen sävy.
Loistava ostos noin 21€ hintaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti