maanantai 2. toukokuuta 2016

Flammkuche
Alsacen lahja maailmalle


Ranskan Alsacen kaduilla ei voi välttyä puu-uuneista kaduille tulvivalta pekonimaiselta tuoksulta. Alueen oma "pizza" flammkuche lyö parhaimmillaan laudalta italialaisen veljensä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä rapeapohjainen lätty on erittäin helppo ja nopea valmistaa myös sähköuunissa isollekin porukalle.


Flammkuche (neljälle)

Pohja:
400 g vehnäjauhoja
2 keltuaista
n. 2dl vettä
4 rkl auringonkukka- tai rypsiöljyä
1 tl suolaa

Päälle:
500 g creme fraise
250 g rasvaista kylmäsavustettua possun kylkeä (tai pekonia) suikaleina 
1 iso tai 2 pientä kevätsipulia ohueksi leikattuna

Sekoita kaikki pohjan ainekset ja vaivaa pitkään pastataikinamaiseksi. Älä lisää kaikkea vettä kerrallaan koska veden tarve riippuu hieman käytetyistä jauhoista. Taikinan tulee olla sitkeä ja hieman kostea.
Jaa taikina neljään osaan ja voitele pallot kevyesti öljyllä. Jätä kelmun alle odottamaan noin tunniksi.

Kuumenna uuni 250 asteeseen ja laita kiertoilma päälle jos uunista sellainen löytyy. Laita uunipelti uuniin kuumenemaan.
Kauli taikina todella ohueksi n. 30 cm ympyräksi (käden tulee kevyesti kuultaa taikinan läpi). Kun taikinan koostumus on oikeanlainen niin sitä voi venytellä käsin.
Aseta pohja kuumalle uunipellille ja levitä neljäsosa creme fraisesta tasaisesti. Määrä voi tuntua isolta. Ripottele päälle pieneksi suikaloitu liha ja sipuli.
Paista kunnes reunat ja pinta alkavat selvästi ruskettua. Creme fraise ei saa missään nimessä päästä kiehumaan. Oikea paistoaste löytyy kokeilemalla.


Oikea juomavalinta flammkuchelle on raikas Alcacen Crémant. Kaapistani löytynyt naapuriviinialue Juran vuosikerta Crémant ajoi tosin asiansa enemmän kuin hyvin.
Alko valikoimasta kannattaa kokeilla esim. Engelin vuosikerta Crémantia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti