perjantai 21. huhtikuuta 2017

Hallatulet 2017


Herätys kello kolmelta aamuyöstä. Illalla valmiiksi ladattu mutteripannu kiehauttaa herätyskahvit ennen viinitarhoille lähtöä. Matkalla ei näy ketään muita kuin viininviljelijöitä matkalla samoihin talkoisiin. Aamuyöksi on luvattu taas hallaa ja edellinen yö vei jo ison osan nuorista versoista.
Muutamat ovat asentaneet vesisprinklerit, mutta suurin osa viljelijöistä alkaa sytytellä nuotioita ja hallakynttilöitä. Yksikin aste lisää lämpöä viinitarhalla saattaa pelastaa paljon.


Kello viideltä lämpötila putoaa nollaan ja alamme sytyttää pellettisäkkejä, koska hallakynttilät olivat koko Euroopan laajuisen hallavaaran takia loppuneet.


Hieman kuuden jälkeen eletään aamun kylmintä hetkeä ja päivä alkaa jo sarastaa. Viimeiset puut lisätään nuotioihin ja juoksemme jatkuvasti kohentamassa tulta.Seitsemän jälkeen pakkanen hellittää ja nuotiot saavat sammua rauhassa. Sakea savu täyttää koko laakson ja vuorten takaa sarastava aurinko muokkaa koko maiseman unenomaiseksi.
Auringon noustua kaikki voitava on tehty ja läpipalvaantuneet hallavartiat pääsevät kahvin ja kroisantin voimalla kotiin suihkuun.
Väsymys, pettymys ja suru ovat päällimmäiset tunteet. Paikoin yli puolet sadosta on menetetty tämän ja edellisen aamun aikana. Vauriot tulevat vaikuttamaan vielä seuraavankin vuoden satoon.


Paljon kuitenkin säästyi ja 2017 tullaan myös poimimaan satoa ja tekemään hyvää Pinot Noiria.2 kommenttia:

  1. Loistavan kauniita kuvia ja niin romanttinen tunnelma - kun ei vain olisi noin vakavasta asiasta kyse! Onnea ja menestystä teille jatkossakin! t. Marjut Langefeld

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marjut :-) Oli kyllä hyvin kaksijakoiset tunnelmat. Yö oli todella kaunis ja koko viinialue täynnä nuotioita, mutta hallan jälki pahaa.

      Poista