maanantai 20. lokakuuta 2014

Glögit uuttumaan pakkasten varalle

Tälle viikolle on luvattu tänne vuorille ensimmäinen lumimyräkkä joten on korkea aika laittaa glögit ja glühweinit maustumaan.
Minulla ei ole mitään perinteistä reseptiä vaan lämmikkeen maustamisessa menen vahvasti "cowboy cooking" metodilla – Eli sitä mitä löytyy ja tekee mieli. Kaneli ja tähtianis taitaa olla ainoat vakituiset liemivieraat. Tämän vuoden glühweinin resepti on:

Pullo Espanjalaista punkkua
4cl Cointreau
1 tanko kanelia
4 tähtianista
1 kardemummapalko
hyppysellinen vaniljaa

Laita kaikki ainekset viinipulloon. Korkki kiinni ja jääkaappiin vähintään pariksi päiväksi.
Lämmitä ja lisää sokeria maun mukaan.

Pohjana toimii myös valkkari, siideri, tuorepuristettu omenamehu tai kotimaiset marjaviinit ja -mehut. Erityisesti omenamehu on suuri suosikkini. Vahvikkeena silloin toimii parhaiten calvados.

1 litra tuorepuristettua- tai suodattamatonta omenamehua
2 tankoa kanelia
4 tähtianista
pieni oksa minttua

Uuta pari päivää. Lämmitä ja terästä calvadoksella.

Jos olet suuri glögin ystävä ja hörpit sitä pitkin talvea niin mausteiden uuttaminen kannattaa tehdä terästyksenä käytettyyn alkoholiin: konjakkiin, calvadokseen, vodkaan, giniin, pastikeseen jne. Tällöin mausteita tulee käyttää todella reilusti. Sitä on sitten helppo lorautella kuuman viinin sekaan.

Perinteisten mausteiden lisäksi kannattaa kokeilla yrttejä, mm. iisoppia, minttua, salviaa, sitruunamelissaa, timjamia...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti