keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Ei syksyllä tarvitse pelkkiä punkkuja juoda
Chasselas maistuu myös syksyllä

Chasselas on Sveitsin toiseksi viljellyin rypälelajike, ja Sveitsi onkin tuotantomäärissä maailman suurin Chasselaskasvattaja. Mutta hyvän Chasselas valkkarin löytäminen on todella työn takana. Yleisimmin Sveitsissä törmää matalahappoisiin hunajaisiin liemiin, joiden ryhti ja balanssi ovat hieman kateissa.
Ziereisen tulee Saksan Badenista, jossa chasselat tuntuvat olevan huomattavasti hapokkaampia ja tasapainoisempia. Saksassa rypäle kulkee nimellä Gutedel, joka on yksi yli sadasta nimestä millä tämä rypäle tunnetaan. Parhaimmilaan nämä valkkarit ovat kukkaisia, mineraalisia ja hyvähappoisia viinejä rasvaisille ruuille, kuten fonduelle ja racletelle.

Ziereisen Steingrüble on ehdottomasti paras maistamani Chasselas. Viini on kypsytetty 22kk hiivasakan päällä, joka tuo makuun syksyisiä hedelmiä ja kosteiden syyslehtien tuoksua. Hapot luovat hyvää ryhtiä kukkaiseen ja hunajaiseen kokonaisuuteen.

Viini toimi mahtavasti Hans Välimäen ohjeella tehdyn kurpitsakeiton kanssa.
Jos mahdollista niin kannattaa käyttää Butternut-kurpitsaa, joka vie keiton uudelle tasolle.
Ohje löytyi Siskot kokkaa blogista:

Alkon valikoimista löytyy kokonaista yksi Chasselas, mutta se tulee Sveitsistä. Nyt on siis hyvä mahdollisuus päästä tämän rypäleen makuun myös Suomessa (vaikka ei ehkä parhaalla mahdollisella tavalla):




2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista, Chasselas on minulle täysin tuntematon rypäle, ja muutenkin Sveitsi Viinimaana, täytynee laajentaa viini-yleissivistystä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa tutustua Sveitsin viineihin. Tosin ei ehkä kannata aloittaa Chasselasta. Pinot Noir on se mitä täällä osataan tehdä ja Italiankielisellä puolella Tessinissä taidetaan taas Merlot todella hyvin.

      Poista