lauantai 13. joulukuuta 2014

 Mantelikalaa ja IPA
Niin että se maistuu hyvälle

Yksi kouluruokien klassikoita on kullankeltainen mantelikala ja perunamuussi. Ruoka ei tosin kuulunut kovinkaan monen suosikkeihin, mutta itse pidin siitä jo kouluaikoina (tosin tykkäsin myös tillilihasta). Tästä perinteisestä herkusta saa tehtyä kotona version joka maistuu varmasti niuhommallekin – olettaen, että tykkää kalasta noin yleensä.


Perinteisesti mantelikala valmistetaan pakasteseistä, lähinnä saatavuussyistä. Bergenistä on mahdollista saada seifileet tuoreena, joten pakasteet saivat jäädä.
Tein kalalle fenkolista pedin, jotta kala ei uisi liemessä, ja sain samalla loistavan kasvislisukkeen.


500g seitä (tuore tai sulatettu pakaste)
suolaa ja pippuria
sitruunamehua
1-2 fenkolia

Soosi:
50g voita
1dl mantelilastuja (kuorellisia jos löytyy)
1dl kuohukermaa
0,7 dl maitoa
0,5 dl korppujauhoja
1 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl sulavaa juustoraastetta
1 rkl sitruunamehua
suolaa

Leikkaa fenkolit siivuiksi ja tee kalalle peti uunivuokaan.
Hiero suolaa, pippuria ja sitruunamehua kalan pintaan.

Sulata voi pikkukattilassa. Sekoita kaikki loput soosiainekset sekaan ja ota kattila pois liedeltä.

Paista kalaa 180° uunissa 15 min. Levitä soossi kalalle ja laita takaisin uuniin n. 30 minuutiksi.

Ohje on hieman mukailtu Kotikokki-sivuston reseptistä.


Juomaksi avasin saksalaisen Maisel & Friendsin Stefan´s Indian Alen. Loistava ruokaolut, joka ei ole liian rapeasti humaloitu. Sitruksinen ja hieman jopa hunajainen maku istuu hyvin pitkään kypsytetyille kalaruuille. 7,3%, 40 IBU.



Lisukkeeksi tein uuniperunamuussia. Tämä nostaa muussin arkiruuasta viikonloppuun.
Rosamundaperunat kypsyvät kätevästi uunissa ruokaa tehdessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti