maanantai 6. huhtikuuta 2015

Calçots ja iberico-possua
Katalonian kevään grilliherkut

Calçot on espanjalainen purjomainen sipulikasvi, joita grillataan Katalonian alueella pitkin kevättä. Muualla tämän herkun voi helposti korvata pienillä uudensadon purjoilla. Calçot grillataan perinteisesti avotulella mustiksi, kietaistaan sanomalehteen hautumaan ja sisus syödään romescokastikkeseen dipattuna. Sotku on välttämätön osa syömistä.


Calçots romescolla:
(purjosta)

Grillaa kokonaiset pienet purjot avotulella tai hiilillä pinnalta mustiksi. Älä leikkaa purjojen päitä tai juuria, jotta nesteet pysyvät sisällä.
Kietaise kuumat, mustat purjot pieninä nippuina sanomalehteen ja anna hautua 10 minuuttia ennen syömistä. Parhaimmillaan sisuksen voi vetäistä mustan kuoren sisältä yläkautta vetämällä. Dippaa romesco-kastikkeeseen ja nauti.

Romesco-kastike:
Romesco-ohjeita on yhtä monta kuin tekijöitä, joten sovella makusi mukaan.

3 hyvää tomaattia
vähintään 4 kynttä valkosipulia (lisää maun mukaan)
1/2 punainen paprika
1 dl kuorittuja manteleita
5 cm viipale patonkia pieninä paloina
2 rkl valko- tai omenaviinietikkaa
1 punainen chili (enemmän tai vähemmän maun mukaan)
1-2 dl hyvää oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

Paahda mantelit ja leipäpalat oliiviöljyssä kullan ruskeiksi. Loppuvaiheessa lisää pilkottu valkosipuli (älä polta). Kaada kulhoon odottamaan muita aineksia.
Kalttaa tai kuori tomaatit ja pilko pieniksi. Hauduta tomaatteja viisi minuuttia pannulla pilkotun paprikan, chilin ja etikan kanssa. Kaada mantelien ja leipäpalojen sekaan ja aja sauvasekoittemella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Tässä vaiheessa voit vielä lisätä valkosipulia tai chiliä, jos mieli tekee.


Grillattuja purjoja saa olla aikamoinen nippu, jotta sillä nälkä lähtisi. Siksi kannattaa varata kuumalle grillille jotain tuhdimpaakin. Jos haluat pysyä Espanja-teemassa niin koeta löytää lihakauppias, joka myy iberico-possua. Mustat possut ovat syöneet vähintään viimeiset puolivuotta elämästään tammenterhoja. Liha on mureampaa, rasvaisempaa ja maultaan hieman pähkinäistä ja sopii näistä syistä täydellisesti grilliin.
Suomessa harvinaisempi secreto-leikkaus (kuvepihvi) on mielestäni possun parhaita paloja. Lihaa ei kannata maustaa suolaa ja pippuria kummemmin ja se kannattaa grillata hieman mediumiksi. Muuta ei sitten tarvitakkaan.


Calçot nautitaan perinteisesti paikallisen punaviinin tai Cavan kanssa. Kun toisena ruokana on grillipossua niin tuhti Montsantin tai Prioratin punaviini on oikea valinta.

Vinyes Domènech, Furvus 2011, DO Montsant.
80% Garnacha, 20% Merlot. 14kk ranskalaisessa tammessa

Voimakkaan nahkaisesta tuoksusta löytyy balsamicoa ja lyijykynää. Viinin hapokkuuden voi aistia jo nenässä. Napakat hapot ja pirteät tanniinit maistuvat raikkaan puolukkaisilta ja korostavat lääkeyrttimäisiä aromeja jotka dominoivat hennon vanilijaista tammea.
Furvus on huippulöytö 16€ hintaan.
Furvusta ja saman talon Teixar lippulaivaviiniä saa tilattua suomeen Decantalosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti