keskiviikko 15. huhtikuuta 2015

Priorat
Huikeita viinejä karusta maaperästä


Pääsiäisen aika Barcelonassa on todella turistirikasta, mutta lyhyen matkan päässä kaupungista sijaitsee useita Katalonian kuuluisia viinialueita ilman ruuhkia. Suomalaiset cavan ystävät tuntevat parhaiten Penedèsin kuohuvat. Sieltä alle tunnin ajomatkan päässä on yksi Espanjan arvoviinien keskuksista – Priorat.

Porrera
Viinialue sijaitsee kahden vuoriston muodostamassa kattilassa, jonka vuotuinen sademäärä on vain noin 400-600 mm. Alueen päärypäleiden Garnachan ja Carignanin lisäksi muut tunnetut lajikkeet ovat Cabernet Sauvignon, Merlot ja Syrah.


Maaperä on alueelle ominaista kvartsipitoista saviliusketta, jota Kataloniassa kutsutaan llicorellaksi. Ravinneköyhä ja kuiva maa pakottaa viinit kasvattamaan todella pitkät juuret löytääkseen vettä ja ravinteita.


Maaperästä, kuivuudesta ja vanhoista viineistä johtuen satomäärät ovat jopa espanjalaisittain todella alhaiset. Vanhat kivisillä rinteillä kasvavat tarhat tuottavat noin 5hl/h, joka tarkoittaa alle kiloa yhtä köynnöstä kohti. Espanjan keskimääräinen sato on noin 25hl/h.
Vanhoilla kivisillä tarhoilla viinit istutettiin paikkoihin joihin se oli mahdollista. Tästä syystä viinit kasvavat täysin vapaissa muodostelmissa.


Näiden tarhojen hoitaminen vaatii todella hyvää muistia ja viinien tuntemusta. kaikki työ täytyy tehdä käsin, koska traktorilla näille jyrkille rinteille ei ole asiaa. Voin kuvitella millainen työ on esimerkiksi ruiskuttaa nämä köynnökset 40 kilon säiliö selässä, viini kerrallaan ja vyöryvät kivet kengän alla. Muuten nämä köynnökset saavat kuitenkin kasvaa melko rauhassa. Lehti- ja terttuharvennuksia ei tehdä, eikä ruohon ja latvojen leikkuutakaan suoriteta.

Hieman uudemmilla tarhoilla maaperää on jo muokattu ja viinitkin kasvavat riveissä.

Näkymä Clos Dominicin vanhoilta rinnetarhoilta Merlot- ja Cabernetviljelmille.
Kansainväliset lajikkeet, kuten Cabenet Sauvignon ja Merlot kasvatetaan pääosin Prioratin harvoilla tasaisilla alueilla klassisemmilla metodeilla. Nämä lajikkeet täydentävät monia alueen viinejä ja niillä saadaan lisää volymia ja hintoja alas, koska satomäärät ovat korkeammat.



Prioratin viinit ovat maulla täyteen ladattuja. Voimakkaan tanniinisia ja hapokkaita punaviinejä tukevoittaa hyvinä vuosina jopa 18% alkoholipitoisuus. Yleensä voltit pysyvät kuitenkin 14-16% välissä. Hyvissä viineissä korkea alkoholisuus integroituu hienosti, eikä maistu erikseen pistävänä elementtinä.
Prioratissa on käytössä sama "crianza, reserva, gran reserva" -järjestelmä kuin muualla Espanjassa, mutta sitä käyttää vain aniharva viinitalo. Tammen käyttö on yleensäkin muuta Espanjaa maltillisempaa ja tyylikkäämpää. Hapettuneisiin tammiövereihin en ole vielä tällä alueella törmännyt.
Prioratin punaisista löytyy perinteisesti vahvaa nahkaisuutta, tummaa kirsikkaa, yrttisyyttä ja herukkaa. Alueen viineistä pitää olla valmis maksamaan jos haluaa, että suuhun jää muutakin kuin kiristys. Suosittelen suuntaamaan kaupassa katseen puhtaisiin Garnachan ja Carignanin viineihin ja näiden sekoituksiin tai taitettuna pienellä määrällä Bordeaux-rypäleitä.

3 kommenttia:

  1. Huikea alue ehdottomasti. Mä tykkään prioratin viineistä juuri niiden omaleimaisuuden takia. Joko olet tutustunut viereisen Montsantin alueen viineihin?

    Onneksi syyskuussa pääsee taas alueelle vierailemaan😄

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jonkin verran on Montsantinkin viinejä tullut maisteltua. Hinta-laatu on hieman Prioratia parempi, mutta en ole vielä löytänyt sitä samaa balanssia ja persoonaa, jonka Prioratin viineistä voi löytää. Käykää syksyllä Porreran kylässä. Hieno paikka ja Restaurant la cooperativa (Carrer unio 7) aivan helmi ravintoja.. iso suositus.

      Poista
    2. Montsantista ainakin cellar cal pla tuottaa hyvää matskua. Porrerrassa taidettiin yöpyä kolme vuotta sitten, mutta täytyy siis tehdä uusintavierailu. Kiitos vinkistä.

      Poista