sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Makeita kuplia vappuun
Kuohuviiniä munkeille

Vappuna korkataan tietenkin kuohuviiniä, mutta perinteisten vappuherkkujen kanssa kannattaa valita kuivan sijasta makeampia kuplia. Makeat ja rasvaiset munkit, tippaleivät ja leivokset saavat makean kuohuviinin laulamaan eikä rasvainen ketto kerry kitalakeen.

Jos sinulla on huonoja kokemuksia makeista skumpista, syy on todennäköisimmin ollut huonossa juomassa kuin makutottumuksissasi. Makeaa kuohuviiniä etsiessä kannattaa valita pullo, joka saa makeutensa jäännössokerista. Näissä viineissä myös voltit pysyvät alhaisina, eikä maku ole äitelä. Hyvää makeaa viiniä tasapainottavat reilut hapot, eikä se maistu sille kuin lasiin olisi lisätty sokeria.



Valitsin vertailuun neljä eri tyyppistä laadukasta makeaa kuohuviiniä, joita on yleisimmin saatavilla. Laitoimme viinit selviytymään lettujen, munkkien ja suklaakonvehtien makean sekaisesta haasteesta.



Asti (entinen Asti Spumante) Italian Piemontesta, Astin provinssista on varmasti tutuin makea kuohuva. Painetankissa käynyt 100% Muscat-kuohuviini on hieman kuivempi ja vahvempi kuin vähemmän kupliva Moscato d´Asti.
Asti Martini (7,5%) huuhtoi parhaiten rasvaisuuden suusta ja tasapainotti kokonaisuutta jättäen raikkaan hedelmäisen jälkimaun. Loistava yleisviini kaikelle makealle ja rasvaiselle jälkiruualle.



Clairette de Die tulee Ranskan Rhônesta Dien kylästä. Muscat-vetoinen makea kuohuviini on testin ainoa, joka on saanut kuplansa perinteisesti toisessa käymisessä pullossa. Tosin viiniin ei samppanjan tavoin lisätä toiseen käymiseen hiivaa eikä sokeria (Methode dioise ancestrale).
Aymard Duperrier Clairette de Die (7,5%) maistui makeiden testiherkkujen kanssa erittäin hyvin. Viinin kukkaiset aromit nousevat pintaan vahvan sitruksisuuden myötä. Hennon hiivaisuuden kanssa makuyhdistelmä tuo hieman simamaisen fiiliksen.



Brachetto d´Acqui oli testin ainoa viini joka ei ole Muscat-rypäleestä. Astin naapurista tuleva helmeilevä rosé valmistetaan nimensä mukaan Brachetto-rypäleestä. Vaaleanpunainen väri muodostuu parin päivän pituisessa maseraatiossa kuorten kanssa, joka jättää viiniin myös hieman tanniinisuutta. Yhdessä hapokkuuden kanssa se antaa viinille hyvän rungon.
Braida Brachetto d´Acqui 2013 (5,5%) oli päivän ehdottomasti paras viini, mutta ei kuitenkaan paras yhdistelmä vappuherkkujemme kanssa. Mansikkainen ja vadelmainen viini oli kuin munkista puuttuva hillo, mutta muiden herkkujen kanssa yhdistelmä oli jo hieman liian äitelä. Ykkösvalinta munkeille.



Moscato d´Asti on Asti Spumanten makeampi ja vähäkuplaisempi sisko. Se on myös aina vuosikertaviini, toisin kuin Asti Spumante, jota valmistetaan varastossa olevasta mehusta tarpeen mukaan.
Cantina Vallebelbo Moscato d´Asti (5,5%) on hyvin tasapainoinen ja napakan hapokas, mutta hedelmäinen maku jäi auttamatta picnicherkkujemme alle. Viini huuhtoo suun hyvin ja jättää miellyttävän jälkimaun, mutta ei tuo yhdistelmään mitään omaa.

Vapuksi ei enää ennätä tilata viinejä vapaammilta markkinoilta, mutta Alkostakin löytyy Asti spumantea ja Brachettoa hyllystä. Moscato d´Asti on useasti jopa alle 4,7%, joten sitä kannattaa bongailla myös ruokakauppojen hyllyitä. Tässä pari vinkkiä Alkon valikoimasta:
La Caliera Moscato d´Asti
Araldica Brachetto d´Acqui
Cinzano Asti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti