lauantai 20. syyskuuta 2014

Perusbisset järjestykseen
Suuri talousolut tasting


Harvoista makuasioista käydään niin tiukkaa vääntöä kuin parhaasta ja pahimmasta talousoluesta. Ennakkoasenteet ja mielikuvat värittävät luonnollisestikin tätä keskustelua enemmän kuin varsinaiset makuasiat.
Päätimme pistää Euroopan juoduimmat lagerit riviin ja järjestykseen. Mukaan päätyi mielenkiinnosta myös Suomen (Karhu) ja Sveitsin (Feldschlössen) juoduimmat oluet sekä kuvasta vielä puuttuva Tuborg ja mustana hevosena Lahden Sininen torniolut.
Arviointiin tehtiin nelihenkisellä raadilla.

Tasting toteutettiin puolisokkona, eli merkit olivat tiedossa mutta järjestys ei.Mukaan päätyi 12 samassa hintaryhmässä olevaa olutta.

Kaikki oluet käärittiin folioon ja nautittiin satunnaisessa järjestyksessä jääkaappikylminä.

Pisteytystyyli oli vapaa, mutta oluet tuli arvioida paremmuusjärjestykseen.


Oluista löytyi huomattavasti odotettua enemmän eroja. Ääripäät erottuivat testissämme selvästi, mutta keskivaiheilla oli paljon hajontaa sijoitusten suhteen. Parhaasta ja kahdesta heikoimmasta ei ollut suuria erimielisyyksiä.
Keskustelua käytiin mm. aiheesta onko parempi että olut ei maistu juuri miltään kuin että siinä on epämiellyttäviä piirteitä?

Voittajaksi päätyi Ranskalainen Kronenberg 1664 hyvin selvällä erolla. Olutta kehuttiin pehmeäksi, kukkaiseksi ja maistuvaksi. Olut oli mukavasti humaloitu ja maussa oli pientä karamellisuutta. 1664 on panimon perustamisvuosi. www.kronenbourg1664.com

Löwenbräu original, Karhu ja Carlsberg kilpailivat hyvin rintarinnan. Löwenbräu erottui kuitenkin hieman paremmaksi vahvemman maun ja tasapainoisuutensa ansiosta.

Toisessa äärilaidassa Beck´s oli hyvin yksimielisesti kilpailun heikoin lenkki. Maku oli hyvin metallinen, kova ja saippuainen. Olut oli suorastaan epämiellyttävä.
Sveitsin Feldschlössen ja Tuborg olivat melko samoilla pisteillä mutta jakoivat mielipiteitä hieman enemmän kuin Beck´s. Omituinen puhdistusaineen maku oli osallisena monissa häntäpään oluissa (mistä lienee johtuvaa?).

Lopulliset pisteet:
  1. Kronenberg    45p.
  2. Löwenbräu     30p.
  3. Karhu              29p.
  4. Carlsberg        26p.
  5. Sininen            24p.
  6. Fosters            23p.
  7. Heineken         23p.
  8. Estrella             22p.
  9. Warsteiner       21p.
  10. Tuborg             20p.
  11. Feldschlössen 19p.
  12. Beck´s              11p.




2 kommenttia:

  1. Kumpikin suomi-olut kuitenkin kärkiviisikossa. Muistan että Beck's:kin joskus maistui niin hyvälle että sitä meni useita lavoja. :)

    VastaaPoista
  2. Kyllähän nuo kaikki menee kun jano on suurin :-)

    VastaaPoista