sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Samppanjalöytöjä ja Heinolan tuoksuista viiniä
Expovina 2014

Expovina on jo 61. kertaa järjestettävä Sveitsin suurin viinitapahtuma, joka kerää nykyään jopa 70.000 kävijää kahden viikon aikana. Messut pidetään Zürichin satamassa 12:sta laivalla jotka ovat täynnä maahantuojien ja tuottajien osastoja. Tunnelma on kaikkea muuta kuin perus viinipönötystä ja 4000:nen viinin joukosta pystyy rakentamaan juuri sellaisen päivän kuin haluaa. Uuden maailman viinit ovat tosin hieman vähemmistössä, mikä ei hirveästi ainakaan minua haittaa.



Päivä aloitettiin pienempien tuottajien samppanjoilla, joista löytyikin pari helmeä.
Joseph Perrier Cuvée Royale Brut on mahtava perussamppanja, joka ei tarjoa mitään räjäyttävää kokemusta, mutta nostaa hymyn huulille viimeistään hintaa tutkiessa. 32€ tästä on enemmän kuin hyvä hinta. Löytyy muuten myös Alkosta pienessä pullossa ja magnumina:


Päivän ehdoton löytö oli kuitenkin Henriet-Bazin Brut Grand Cru 2004. Todella iso, eikä tunkkainen tai liian hiivainen. En ole mikään vuosikertasamppanjoiden suuri ystävä, mutta tästä ei kyllä löydy mitään moitittavaa. 38€ vuosikerta Grand Cru:sta – loistavaa.
http://www.champagne-henrietbazin.com/en/cuvees/millesime-2006



Minervoisin alueelta Etelä-Ranskasta olevia La Croix de Saint Jeanin viinejä lorahti lasiini sattumalta kun etsimmäni Cornasin viiniä ei ollutkaan tarjolla. Hyvin persoonallisia GSM (Grenace-Syrah,Mourvedre) viinejä, jotka jäivät mieleen.


Päivän löyhänä teemana oli myös Rhônen tuhdit punkut. Ihan vaihtelun vuoksi, koska viimeajat on tullut lipiteltyä pääosin melko kevyitä viinejä. E.Guigalin Côte-Rôtie oli melko pöydän tyhjentävä aloitus. 2009 on vielä nuorta juotavaa, mutta tästä lasista ei kaatunut pisaraakaan sylkykuppiin. Hyvällä decantoinnilla jo juotavissa ja tarjoaa varmasti juteltavaa ruokapöytään.
http://www.guigal.com/en/vins.php?id_produit=12


Mutta parempaa oli vielä tulossa. M.Chapoutierin Crozes-Ermitage ja Hermitage näytti mitä Syrah-rypäleestä voi parhaimmillaan saada aikaan. Les Varonniers 2011 on hienon puolukkainen ja todella täyteläinen. Sizeranne 2011 oli taas niitä viinejä joiden takia tämä on maailman paras harrastus. Wow-viini joka avataan mökillä syksyllä ja meditoidaan makumaailmassa. Vielä jos jaksaisi varastoida 10-vuotta.
http://www.chapoutier.com/hermitage

Alkosta löytyy tämän tuottajan toinen Crozes-Ermitage, joka kannattaa ehdottomasti testata:
http://www.alko.fi/tuotteet/429967/


Tämä Portugalilainen Esporão viinitalon lippulaiva tarjosi uskomattoman tuoksumatkan... Heinolaan. Hetken viiniä lasissa nuuhkiessa mietin, että mistä tämä tuoksu on niin tuttu. Kaikki Heinolassa joskus käyneet varmasti tietävät mistä puhun.
Tulipahan löydettyä sellutehdas pullossa.


Positiivinen yllättäjä löytyi kuitenkin Australian Barossa Valleysta. Lanz viinitalo oli minulle entuudestaan täysin tuntematon, mutta teki vaikutuksen eurooppalaisella otteella. Olikin hauska maistella näitä heti Rhônen Syrahien jälkeen. Sokkotastingissa olisin sijoittanut nämä viinit varmasti Ranskaan. Hinta-laatukin on aussiviineissä useasti hyvin kohdallaan.
Scenic Road on viini joka kannattaa napata 24€:lla mukaan jos jossain törmää.
http://www.lanzvineyards.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti