torstai 12. helmikuuta 2015

Kahvitasting
Bergen Kaffebrenneri

Välillä on mukavaa hakea pientä vaihtelua ja laajentaa makumaailmaansa uusilla mauilla ja tuoksuilla. Mikropaahtimo Bergen Kaffebrenneri pitää joka torstaiaamu oman laaduntarkkailumaistelun, joka on avoin myös kaikille innostuneille lipittelijöille. Muutamissa gastrotapahtumissa olen maistanut näitä ajastimien ja lämpömittarien kanssa uutettuja vaaleapaahtoisia kahveja, mutta toistaiseksi ne eivät ole tehneet suurta vaikutusta paatuneeseen espresson ystävään. Nyt kuitenkin lähdin avoimin mielin etsimään uusia aromeja.

Kahvinpaahtaja Kenneth ja popkornikonetta astetta laadukkaampi paahdin
Talon kahvinpaahtaja Kenneth Rasmussen on itseoppinut kotipaahtaja. Hän aloitti työnsä kotikeittiössä vanhasta popkornikoneesta modifioimallaan paahtimella. Tarkkuudesta, asenteesta ja loputtomasta kiinnostuksesta makuihin voi päätellä, että työtä tehdään rakkaudesta lajiin. Viimeiset viitisen vuotta Kenneth on saanut paahtaa papunsa tähän hommaan tehdyllä oikealla paahtimella, mutta vanha popkornikone löytyy edelleen paahtimon takanurkasta.


Ensin juuri jauhetut kahvinporot haisteltiin kahdeksasta eri lasista ja koetimme löytää miellyttäviä ja epämiellyttäviä aromeja. Vaaleista kahveista löytyi paljon pistäviä karpalon ja puolukan kaltaisia aromeja, mutta myös hieman häiritseviä kalaisia tuoksuja. Tummapaahtoiset kahvit taas tuoksuivat miellyttävän sikarisille ja lantaisille.

Seuraavaksi laseihin kaadettiin kuuma vesi päälle ja uuttuminen ajastettiin tarkasti. Uuttamisen jälkeen porot kaavittiin kahvin pinnalta ja pääsimme maistelemaan. Tai paremminkin ryystämään! Viininmaisteluissa olen tottunut kurlutteluun ja purskutteluun, mutta nyt piti saada aikaan ääni jolla herättäisi naapurinkin. Pyöreästä maistelulusikasta kahvi ryystettiin voimalla koko suun ja kielen kattavasti, jotta maut saatiin parhaiten esiin.

Tuoksuttelussa suosikeikseni nousseet tummat paahdot osoittautuivat maistelussa heikoimmiksi. Palaneet aromit peittivät alleen kaiken muun, kun taas vaaleapaahtoisten marjaiset ja hedelmäiset aromit nousivat pintaan. Tämän tyyppinen uuttaminen ei tietenkään ole eduksi espressoksi tarkoitetuille paahtuneemmille kahveille, mutta nyt ymmärsin kuinka paljon aromeja kovassa paahdossa menetetään.
Tämän maistelun jälkeen uskallan ehkä vihdoin tilata kahvilassa single filtration tai AeroPress –kahvin espresson sijaan. Pidänhän viineissäkin enemmän kevyistä ja aromaattisista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti