tiistai 10. helmikuuta 2015

Turskan kieliä pannuun
Norjalaisia herkkuja


Joskus Suomenkin kalatiskeillä olen törmännyt erikoisen näköisiin vaaleisiin möykkyihin, joita myydään edullisesti tiskin hämärässä nurkassa. Makunsa puolesta turskan kielet ansaitsisivat kuitenkin paikan mädin ja fileiden viereen.
Kieli on maultaan kalan ja kampasimpukan väliltä. Koostumus on hyvin pehmeä ja hieman rasvainen, eikä ruotokammoisten tarvitse pelätä tikkuja. Yleisimmin turskan kielet leivitetään ja paistetaan voissa rapeaksi, mutta leivitys ei ole välttämätön. Kielen pinta rapeutuu voissa paistaen ilman jauhojakin.


Helpoin perusohje:
Suolaa kielet merisuolalla tuntia ennen paistoa.
Kuivaa kielet hyvin talouspaperilla ja paista pannulla runsaassa voissa molemmin puolin kullankeltaisiksi ja rapeiksi.
Mausta valko- ja mustapippurilla.

Lisäkkeenä toimii perunamuussi tai vain hyvä rapea salaatti.


Juomaksi valikoitui norjalainen suodattamaton lager, Balder Brygg Sognapils, 4,7%. Raikas ja hieman normaalia maukkaampi lager onkin helppo perusvalinta.
Turskan kielen rasvaisuuden vuoksi viinin valinnassa kannattaa suosia hyvin raikkaita ja hapokkaita valkoviinejä. Esimerkiksi Riesling, Ranskan Alsacesta tai Saksan Rheingausta toimii varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti