tiistai 3. helmikuuta 2015

Stout ja Portteri-ilta

Una järjesti jälleen maanantaitastingin ja tällä kertaa teemana olivat Portterit ja Stoutit. Yhdeksän oluen kattaus oli todella laadukas ja voittajaa lukuunottamatta kärkioluiden järjestykseen saanti oli haastavaa. Oluet olivat tyyliltään hyvin erilaisia ja ero Stoutin ja Portterin välilläkin on käytännössä hieman häilyvä. Perinteisesti Portterit ovat vahvemmin humaloituja ja Stouteissa käytetään paahdettua mallasta. Oluttyylien nimeäminen on hieman sekavaa, joten keskitytään mielummin makuun.
Tässä illan oluet paremmuusjärjestyksessä:

1.
Mikkeller, Beer Geek Breakfast Stout, 7,5%
Lervig Aktiebryggerillä Norjassa pantu Stout oli illan kiistaton ykkönen. Maku on todella suuntäyttävän pehmeä ja suklainen, jota sopiva bitterisyys tasapainottaa. Pieni makeus nostaa paahdetun karamellin ja kookoksen pintaan. Pehmeää espressoa, ruisleipää ja tummaa suklaata. Aika lailla täydellinen olut!

2.
Thisted Bryghus, Limfjords Porter, 7,9%, Tanska
Jo tuoksu toi mieleen jotain todella tuttua – Koffin Portteria. Nestemmäinen ruisleipä joka on hieman hapan ja bitterinen. Tummaa suklaata ja loppumaussa tupakkaa. Sokkomaistona luulisin juovani Koffia. Myöhäis-iltojen nautiskeluolut.

3.
Beer Here, Kremlin Crude, Russian Imperial Stout, 10%, Tanska
Petollisen juotava vahvuisekseen ja ajankohtainen etiketti. Humalat edellä tuleva suklainen ja suodatinkahvimainen maku. Vain hennosta kirsikkaisuudesta voi päätellä että oluessa on reilusti alkoholia. Miellyttävän paksu meditointiolut. Tämä oli illan ainut hanaolut, jonka takia en saanut kuvaa pullosta.

4.
To Øl, By Udder Means, Milk Stout, 7%, Tanska
Harkitsen edelleen pitäisikö tämän sittenkin olla kolmantena. Kattauksen persoonallisin olut, jonka valmistuksessa on käytetty laktoosia. Tuoksu on todella tuhti ja kirsikkainen. Alkoholi on hieman irti, mutta ensimmäistä kertaa se ei häiritse minua. Kirsikkasnapsin aromi ja purevuus tasapainottaa pehmeää ja vahvan kaakaoista makua. Jälkimaku on melko bitterinen. Tämä maku jäi parhaiten mieleen.

5.
Nøgne Ø, Porter, 7%, 29 IBU, Norja
Illan klassikko. Super pehmeä ja suklainen olutpirtelö. Tummaa kahvia ja nahkaa. Melko kevyesti humaloitu ja helposti juotava Portteri. Erittäin miellyttävä ja taspainoinen "perusportteri".

6.
7 Fjell, Rundemanen, Rye Stout, 5,7%, 60 IBU, Norja
Tästä tulee jo hieman tumma IPA mieleen. Hedelmäinen ja humalainen tuoksu jatkuu myös maussa. Viskimäinen ja ruisleipäinen maku ei ole kuitenkaan stoutmaisen tuhti, vaan astetta kevyempi. Joulumausteinen jälkimaku on kuitenkin hieman vetinen.

7.
Beavertown, Smog Rocket, Smoked Porter, 5,4%, Englanti
Tältä oluelta odotin paljon, koska maistamani Beavertownin oluet ovat olleet niin uskomattoman hyviä. Ei tämäkään missään nimessä ole heikko. Suutuntuma on todella kuohuva, jopa kuohuviinimäinen. Suu täynnä kuohua ei mauista oikein meinaa ensin saada selvää. Sitten pintaan nousee savuviskin aromeja ja ruisleipää. Hieman pistävä, mutta juotavan "kevyt" ja hauskasti omenainen jälkimaku.

8.
Hornbeer, Caribbean Rumstout, 10%, Tanska
Kattauksen mörkö. Olut on rommitynnyrissä kypsytetty ja rommilla maustettu. Rommi maistuu eniten alkumaussa ja alkoholi hieman kihelmöi kielellä. Maussa paljon vaniljaa ja kitkerää espressoa. Tämä on kuin kokonainen ateria. Puolen litran pullo on todella erikoinen valinta oluelle jota ei pysty pientä lasillista enempää kerralla juomaan. Kannattaa avata kaverin kanssa.

9.
Mikkeller, Texas Ranger, Chipotle Porter, 6,6%
Olut on valmistettu Belgiassa De Proef panimolla. Chipotle chilillä maustettu Portteri ei ollutkaan niin paha kuin miltä kuulostaa. Maku on ensisijassa hyvin kahvinen ja tuhti. Chilin huomaa vasta jälkimaussa kevyenä poltteena, ja chilin ja paprikan makuisena. Olut on aavistuksen tunkkainen ja raikastava bitterisyys uupuu.



Kaikki oluet olivat todella huippulaatuisia ja joisin mitä tahansa näistä uudestaan. On hyvin vaikeaa laittaa järjestykseen oluita, jotka kaikki ovat hyviä. Suosittelen maistamaan näitä kaikkia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti