torstai 27. marraskuuta 2014

Noodelikeitto – jämistä luxusta
ja vehnäolutta kylkeen

Olen pitkään halunnut opetella tekemään todella hyvän ramen nuudelikeiton. Olin jostain iskostanut päähäni, että se olisi jotenkin monimutkaista, kymmenien raaka-aineiden balanssin etsimistä. Todellisuudessa tämä on todella simppeli ruoka, jota voi varioida aivan loputtomasti. En ole mikään aasiapuritaani, ja tämäkin ruoka on sekoitus udonnuudeleita ramenliemessä. 


Koko ruokalajin ydin on liemi. Tee se niin hyvistä aineksista kuin ikinä mahdollista:

1,2 litraa laimeaa kanalientä
3 valkosipulinkynttä rikottuna
2 silputtua korianterinjuurta (tai pieni kourallinen lehtiä)
4 rkl soijakastiketta
1 rkl worsterchire -kastiketta
0,5 rkl viisimaustetta
1 rkl sokeria
peukalonpään kokoinen pala inkivääriä siivuina

Kaikki ainekset kattilaan. Keittele hissukseen noin 10 minuuttia ja siivilöi. Mausta lisää maun mukaan. Tämä määrä riittää kolmelle nälkäiselle.


Loppu onkin sitten cowboy-keittiötä parhaimmillaan.
Itse paistoin eilisen possunkyljenjämät pannulla rapeaksi ja paahdoin seesaminsiemeniä mukaan. Sopivia lisukkeita on mm. purjo, chilit, korianteri, keitetty kananmuna, pinaatti, maissi, idut... kaikki hyvät jämät kaapista.

Keitä nuudelit suolattomassa vedessä (käytä ehdottomasti maustamattomia nuudeleita).
Nuudelit kulhoon, lientä päälle ja lisukkeet viimeiseksi.

Lientä voi tehdä kerralla enemmän ja laittaa loput pakkaseen sopivina annoksina. Tällöin ruuan tekemiseen ei ensi kerralla mene kymmentä minuuttia kauempaa.


Nuudelikeiton kanssa kannattaa ehkä unohtaa viinit ja satsata vähän parempaan vehnäolueen. Vehnäoluiden pieni makeus ja kukkaisuus toimii tämän kanssa loistavasti.

Itävaltalaisen Brauhaus Gusswerkin Weisses I.P.A. on hienon hunajainen ja sitruksinen, suodattamaton vehnäolut. Katkerohumalointi antaa makuun rapeutta ja bitteriä. Kyseessä onkin melko harvinainen yhdistelmä. 6,4%, 36 IBU
http://www.brauhaus-gusswerk.at/sortiment/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti