tiistai 20. tammikuuta 2015


IPA tasting

Bergeniläinen panimoravintola Una järjesti maanantaina kymmenen IPAn maistingit ja olutvalinnat olivat loistavat. Seitsemän norjalaista, kaksi jenkkiä ja yksi italialainen olut tarjosivat hyvän läpileikkauksen eri tyylisistä Pale Aleista. Norjalaisten oluiden tasoa voi vain ihmetellä. 7 Fjell Bryggeri on laadullisesti todella huikea panimo, jonka lähes kymmenestä maistamastani oluesta yksikään ei ole tuottanut pienintäkään pettymystä.

Pisteytin oluet maistelun aikana kouluarvosanoilla, vain jotta sain oluet järjestykseen. En tapaa antaa juomille pisteitä, joten jätin ne näistäkin arvioista pois.
Tässä oluet makuni mukaisessa paremmuusjärjestyksessä:



1.
 7 Fjell, Svartediket 6,2%, 75 IBU, Norja
Illan ainoa tumma IPA nousi voittajaksi, ehkä hieman epäreilusti. Black IPA on yksi suosikki oluttyypeistäni ja tyyliltään se poikkeaa muista illan oluista.
Olut on hyvin stoutmainen ja maltillisen bitterinen. Maussa kahvia, tupakkaa ja tummaa suklaata. Maku on todella pitkä ja moniulotteinen.

2.
7 Fjell, Fløien, 6,9%, 75 IBU, Norja
Todella tiukka paketti. Hyvin bitterinen, sitruksinen ja heinäinen. Maku on hieman merellinen, jopa suolaisen tuntuinen.



3.
Nøgne Ø, Two Captains, 8,5%, 100 IBU, Norja
Norjassa vuosittain järjestettävän kotipanijoiden kilpailun pääpalkintona on mahdollisuus panna täysin vapaasti oma olut markkinoille Nøgnen panimolla. Vuoden 2010 Kotipanija Jan Halvor Fjeld toteutti tämän todella räjäyttävän Double IPAn.
Tuoksussa on lantaa, hiivaa ja mandariinia. Maku on niin täynnä kaikkea, että tulee jo ähky. 100 IBUn bitteri puree suun kuivaksi. 2 dl maisteluannos on aikalailla maksimi määrä nautittavaksi.


4.
Midtfyns Bryghus, Doble IPA, 9,2%, Norja
Maistelun tuhdein olut, joka on täynnä metsäisiä aromeja. Puolukkaa, sammalta ja karamellia. Alkoholi ei ole aivan integroitunut kokonaisuuteen ja maistuu irrallisena.

5.
Revelation Cat, 100 days on the hops, 5,8%, Italia
Tämä oli illan outolintu. Suutuntuma oli todella kuohuva, hieman kuin olisi halpaa Cavaa suu täynnä. Maku oli todella persoonallinen, kiinnostava, sitruksinen ja tasapainoinen.

6.
Nøgne Ø, Mandarina, 7,5%, Norja
Single Hop olut, johon on käytetty uutta melko tuntematonta mandarina humalaa, jota ei kuulemma ole kaupallisesti edes saatavilla. Olut on melko matalabitterinen ja maltainen. Maussa appelsiinia ja karamellia. Todella persoonallinen, mutta vähän yksioikoinen.

7.
Lervig Aktiebryggeri, Rye IPA, 8,5%, 100 IBU, Norja
Koko setin kitkerin olut. Lyhyessä, mutta hyvässä maussa vihreää teetä ja hieman makeutta. Jälkimaus sijaan suuhun jää vain mauton bitterinen kiristys.

8.
Sierra Nevada, Pale Ale, 5,6%, 32 IBU, USA
Todellinen klassikko ja pienpanimoiden kantaisä. Keskitäyteläinen ja kevyesti humaloitu. Neutraali maku menee maltaat edellä. Saunan jälkeinen arki IPA.

9.
Lervig Aktiebryggeri, Johnny Low, 2,5%, Norja
Kevytolut ei ollutkaan niin kevyt maultaan kuin pelkäsin. Melko vetinen, mutta sitruksisen maukas ja jälkibitterinen. Ehdottomasti paras kevytolut jota olen juonut.




10.
Kona Brewing, Fire Rock, 6%, 35 IBU, USA
Illan pohjat veti "Hawaijilainen" Kona Brewing. Todella maltainen ja ällön karamellinen maku on täynnä kukkaisia ja hieman tunkkaisia aromeja. Ainut olut jota ei viitsinyt edes loppuun juoda.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti