keskiviikko 14. tammikuuta 2015

Tuhtia vaihtelua Kaliforniasta
Ravens Wood, Napa Valley, Old Vine Zinfandel 2012

Useimmiten kun alkaa tehdä mieli tuhtia uuden maailman punaista, päädyn viinikaupassa Australian tai Kalifornian hyllyille. Tällä kertaa Kööpenhaminan kentältä mukaan tarttui jättituottaja Ravens Woodin, Napa Valleyn vanhoista köynnöksistä tuleva Zinfandel (eli Primitivo italialaisittain). Mukana on myös tuhti 25%:n määrä Petit Sirahia (eli Durifia eurooppalaisittain). Tämä tuo varmasti viiniin rakennetta, ryhtiä ja tanniinia. Erikoista, ettei tällaista määrää tarvitse merkitä pulloon millään lailla.


Tuoksu on todella miellyttävän tuhti ja täynnä mustaherukkaa, hilloa ja hieman metsämansikkaa. Maussa herukkaisuus korostuu, mutta mukaan tulee hieman jouluisia mausteita, kookosta ja hapokasta puolukkaisuutta. Viini ei ole niin keitetyn hilloinen kuin tuoksu antaa odottaa. maku on loppuun asti kuiva ja nostaa veden kielelle. Tammi on tyylikkäästi taustalla.
Viini on viettänyt 12kk ranskalaisissa tynnyreissä, joista 30% on uusia. Viini on jo nyt täysin juotavissa, enkä usko että ikäännyttäminen tuo merkittävää parannusta.
Tuottaja suosittaa viiniä tomaattipohjaisille ruuille. Itse nautin kyljessä lämminsavukalaa, mutta tämä onkin oma makufiksaationi, jota kukaan ei vielä ole jakanut kanssani.

Hinta pyörii 20€ tietämillä ja pullo onkin todella hyvä hintaisekseen.


Zinfandel on Yhdysvaltojen nimikkorypäle ja siis sama lajike kuin Etelä-Italian Primitivo. Lajike on ohutkuorinen, mutta vaatii kypsyäkseen todella lämpimät olosuhteet. Viileämmän ilmaston "Zin" on tyypillisesti maultaan enemmän vadelmainen ja tupakkainen, kun taas lämpimässä kypsynyneet rypäleet antavat mustaherukkaisia ja kirsikkaisia aromeja.
Zinfandelin rypäleet kypsyvät erittäin epätasaisesti, eli samassa tertussa sattaa olla hyvinkin eri vaiheissa olevia rypäleitä. Tämä lisää laatutuotannossa käsityön määrää, koska jokainen terttu täytyy käydä harventamassa moneen kertaan. Tämä selittää laadukkaiden Zinfandelien korkeaa hintaa.
Lajike on yksi viinimaailman kameleontteja, josta valmistetan valko-, puna-, rosé-, kuohu-, ja jälkiruokaviinejä. Myös muutamaan portviiniin olen törmännyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti