lauantai 10. tammikuuta 2015

Panimo keskellä ei mitään
Voss Bryggeri, Norja


Eilen kävimme pyörähtämässä Voss Bryggeri pienpanimolla, tai paremminkin kotipanimolla. Omistajaperhe Dag Jørgensen ja Jeanette Lillås parin muksun kanssa asuu talon yläkerrassa, ja alakerta ja kellari pitävät sisällään panimon, baarin ja myymälän. Paikka sijaitsee noin 2 tunnin ajomatkan päässä Bergenistä sisämaahan lähellä Vossin laskettelukeskusta. Maisemista tulee lähinnä Lappi mieleen. Aivan kuin panimo olisi Inarissa – ja lähes yhtä syrjässä tämä paikka sijaitseekin.



Norjan alkoholilainsäädäntö on hyvin lähellä Suomea ja tämän vuoksi talosta löytyy myös oma baari, jossa voidaan ihan luvan kanssa tarjota asiakkaille maistiaisia yli ja alle 4,7%:sta oluista. Suomesta poiketen Norjassa saa tarjota ilmaisia maistiaisia. Myymälä täytyy olla anniskelutilasta erillään ja sieltä saa myydä vain alle 4,7% tuotteita mukaan. Myymälässä ei tarvitse olla sitä pakollista näkkäripakettia pölyttymässä vaan hyllystä löytyy vain panimon omia tuotteita.



Maistoin talon tämän hetkisen repertuaarin läpi ja taso oli hieman vaihteleva, mutta todella mielenkiintoinen ja persoonallinen. 
Talon erikoisuuksia oli jouluoluthenkinen Grünerløkka maustettu 7,5% ale, joka on maustettu lähitunturien ja metsien marjoilla, katajalla, sienillä ja paikallisella humalalla. Vahvan puolukkainen ja sammalmetsäinen maku toimi loistavasti pienenä erikoisuutena.
Toinen erikoisuus oli kauppavahvuinen Vossing joka on pantu katajanmarjojen kanssa paikallisella vanhalla hiivakannalla "Kveik", joka tiettävästi on peräisin 1800-luvulta. Oluttyyli tuntematon. Maku oli lähinnä sekoitus Brittiläistä real alea ja sahtia, hedelmäinen ja miedon bitterinen. Tätä tuli ostettua kätevä 2 litran pullo mukaan.


Muita mainitsemisen arvosia oluita oli yksi parhaista maistamistani alle 5%:sta pale aleista, Vinter Pale Ale. Maun ja rungon perusteella olisin arvannut vahvuuden lähemmäs kuutta. Ilman pienintäkään vetisyyttä tai latteutta maku oli hyvässä balanssissa ja humalointi sopivan maltillinen, jotta tätä pystyisi parikin tuoppia juomaan ilman turtumista.
Eldhus Havrestaut savu stout, oli tyyliltään hyvin saksalainen, mutta olisi kaivannut enemmän runkoa ja voimaa. 4,7% ei mielestäni oikein riitä tämän tyylisille oluille.
Ujevnt Amber 5,5% ale on tehty saman nimisen Bergeniläisen ravintolan talon olueksi. Todella täyteläinen metsäinen ja jopa hieman pihkainen maku. Tämä on mielestäni talon laadukkaimpia oluita, täytynee pyörähtää Ujevntissa tuopilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti