torstai 8. tammikuuta 2015

Kanadan musta helmi
Black Hills Estate Winery, Nota Bene vertikaali

Tapaninpäivän illallisen yhteydessä pääsin nauttimaan melko harvinaisesta vertikaalista. Kanada ei yleensä keiku viinikeskusteluissa muuten kuin icewinen osalta. Maa on kuitenkin nousemassa kovaa vauhtia laatuviinien tuottajaksi. Kanadan viinit tuotetaan lähinnä British Columbian ja Ontarion alueilla.
Black Hills Estate Winery sijaitsee BC:n Okanagan Valleyssa, joka on mikroilmastonsa ansiosta kanadan ainoa virallinen aavikko, joten lämmöstä ei jää rypäleiden kypsyminen kiinni. Pohjoisen sijaintinsa vuoksi alue nauttii kesällä enemmän auringosta kuin Kalifornian Napa Valley. 
Nota Bene on Bordeaux-sekoitus ja talon lippulaivaviini. Tuotanto yritetään pitää vakiona vuodesta toiseen, jotta terroirin ominaisuudet pääsisivät mahdollisimman hyvin esille ja olisivat vertailukelpoisia keskenään. Black Hills myykin vanhoja vuosikertoja vain vertikaalipaketteina.


Maistoimme neljän vuosikerran vertikaalin 2008-2011. Kaikki viinit ovat kypsyneet noin 11kk 80% ranskalaisissa- ja 20% jenkkitammitynnyreissä, joista 1/3 on uusia, 1/3 vuoden vanhoja ja 1/3 kaksi vuotta vanhoja.

2008  48% Cabernet Sauvignon • 41% Merlot • 11% Cabernet Franc
Kevyin ja kaikkein "bordeauxmaisin". Mustaherukkaa, puolukkaa ja hieman lyijykynämäisyyttä. Mukavan kypsä ja pyöreä, valmis juotavaksi. Viini poikkeaa niin paljon muista, etten usko että kaikki selittyy pelkällä myöhäisellä keväällä. Ehkä lyhyempi tai viileämpi maserointi.

2009  46% Cabernet Sauvignon • 38% Merlot • 16% Cabernet Franc
Ehdottomasti sarjan paras. Viini on todella puhdas ja täydellisessä balanssissa. Rakenne on huomattavasti tuhdimpi, mutta tanniinit ovat todella miellyttävät. Jo jonkin verran iän tuomaa pyöreyttä, mutta viini kestää vielä reilusti lisävuosia. Kevyttä mansikkaisuutta ja aromimaailma poikkeaa hedelmäisemmälle puolelle kuin 2008.

2010  57% Cabernet Sauvignon •32% Merlot •11% Cabernet Franc
Sarjan tukevin ja täyteläisin viini. Poikkeavan korkea Cabernet Sauvignonin osuus saattaa selittää eroa muihin. Maku on vielä aika nuori ja tukossa. Melko kovat tanniinit ja korkea hapokkuus peittää hedelmäisyyden vielä alleen. Maussa nahkaa, pippuria ja tervaisuutta. Varmasti kypsymispotentiaalisin viini tässä sarjassa. Kylmä vuosi saattaa myös selittää hieman raakoja makuja ja korkeaa hapokkuutta.

2011  50% Cabernet Sauvignon •40% Merlot •10% Cabernet Franc
On jo hyvin juotavissa, mutta vaatii pitkää dekantointia. Makupaletiltaan sarjan yksipuolisin, mutta saattaa vielä vuosien mittaan nostaa päätään. Hyvä balanssi ja miellyttävä suutuntuma. Mustaherukkaa, karhunvatukkaa ja yrttisyyttä.


Kaiken kaikkiaan Nota Bene on todella huippuluokan viini ja ehdottomasti parasta punaista mitä olen Kanadasta maistanut. Vertikaalitasting on loistava tapa tutustua niin uuteen viinialueeseen kuin tuottajaankin. Vuosikertavaihtelut tekevevät viineistä mielenkiintoisia ja persoonallisia. Harmillisen harvoin näihin on mahdollisuutta.

Kiitos vielä illallisen tarjoajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti